Luftreinigung von Viren mit H14-Filtern und TAC-Luftreinigern
  1. Produkte & Services
  2. Maschinen - HighPerformance
  3. Luftreinigung
  4. H14-Filter zur Virenfilterung

H14 filter čestica za filtriranje virusa

Komercijalni uređaji za čišćenje zraka iz serije TAC mogu odvojiti corona viruse od sobnog zraka pomoću filtera visokog učinka

Kako bi se efikasno smanjio rizik od infekcije Covid-19 ili drugim virusima, prvenstveno je učinkovito smanjiti sadržaj virusa u sobnom zraku na minimum, optimalno na nulu. Posebno u radnim okruženjima i kritičnim područjima s povećanim brojem ljudi, minimizirana izloženost je obavezna da se spriječe pojave širenja i zaraznih lanaca.

Kann das Corona-Virus auch direkt über die Luft übertragen werden?

Prevencija tehničkim čišćenjem unutrašnjeg zraka

Potvrđeno znanje Od danas je istina da se Sars-CoV-2 prenosi prije svega kroz respiratorni sistem - kapljičnim prijenosom - ili fizičkim kontaktom, zbog čega zdravstvene vlasti jednoglasno savjetuju da se drži dovoljna udaljenost od drugih ljudi. Međutim, znanost se vrlo intenzivno bavi pitanjem kako se tačno prenosi novi virus corone 2019-nCoV i je li moguć neposredni prijenos zrakom umjesto prijenosa s čovjeka na čovjeka.

Može li se koronavirus SARS-CoV-2 prenositi i direktno zrakom?

U nedavnoj studiji uglednog trgovačkog časopisa "New England Journal of Medicine" (NEJM) njihovi autori dolaze do zabrinjavajućeg zaključka da je prijenos Sars-CoV-2 virusa aerosolom, u obliku suspendiranih čestica, sasvim moguć.

Naučnici su pokazali da virus može preživjeti kao suspendirane čestice u zraku tri sata. Stručnjak Paul Hunter sa Univerziteta u Istočnoj Angliji u Velikoj Britaniji rekao je da se "prijenosom virusa u zraku trenutno ne može u potpunosti isključiti".

Poznati američki imunolog Anthony Fauci nedavno je prokomentirao NBC da "ne možete u potpunosti odbaciti ideju da je virus sposoban prijeći određenu udaljenost u zraku." Niska vlažnost zraka i niske temperature u prostoriji dodatno povećavaju vremena preživljavanja virusa u zraku.

Profesionalni TAC uređaji za čišćenje zraka sa H14-HEPA filtrima visokih performansi omogućavaju efikasno filtriranje virusa corone

Stemovi virusa poput strašnog SARS-CoV, MERS-CoV ili novonastalog tipa koronavirusa SARS-CoV-2 imaju slične veličine. Trenutno istraživanje određuje da veličina čestica jednog virusa corone iznosi 0,12 do 0,16 mikrometra (12 do 16 nanometara), mada se virus obično oslobađa kašljem ili kihanjem kao takozvani 'aerosol' koji se sastoji od mješavine čvrste i tekućih plutajućih čestica, gasova i vodene pare i znatno su većih dimenzija. Za usporedbu: 1 nanometar odgovara milionu milimetra!

Iz tog razloga, sada su dostupni posebni filtri visoke performanse klase H14 kao dodaci za potrošnju za filtriranje virusa za sve profesionalne uređaje za čišćenje zraka serije TOT iz kompanije Trotec.

Ovi završni filtri za čiste prostorije klase ISO 4 i ISO 3 imaju stupanj čišćenja od 99,995% s veličinom čestica od 0,1 do 0,2 µm (10 do 20 nanometara).  

Zbog svog efikasnog stupnja prečišćavanja, filtri visokih performansi klase H14 koriste se, na primjer, za proizvodnju čistog zraka u operacijskim dvoranama ili za izuzetno osjetljivu proizvodnju računalnih čipova. Moguće je učinkovito filtriranje virusa pomoću TAC sredstava za čišćenje zraka .

Wirkungsvolle Virenfilterung mit TAC-Luftreinigern möglich
Filamentstruktur eines H14-Filters unter dem Rasterelektronenmikroskop
H14-Schwebstofffilter jetzt für alle TAC-Luftreiniger verfügbar
Coronaviren können von den H14-Filtern effektiv abge­schieden werden
Präventive H14-Luftreinigung schützt Arbeitsumgebungen vor Kontamination

Efikasno filtriranje sa faktorom propusnosti od ≤ 0,005%

Stupanj filtriranja od 99.995% znači da od 100.000 suspendiranih čestica u H14 filtru 99.995 zadržava filter, samo 5 čestica prolazi kroz filter. To znači da H14 filtri imaju desetostruko veće filtriranje od H13 HEPA filtera.

Specijalni HEPA dizajn omogućuje ogromnu efikasnost filtera

Filteri se u osnovi sastoje od vrlo finih prostirki od bezbrojnih staklenih vlakana prečnika svega nekoliko mikrometara. Budući da su vlakna također nasumično i kaotično raspoređena u krhkoj strukturi s ujednačenim submikronskim dendritima, učinkovitost filtera je izuzetno visoka. Konačno, za najveće moguće područje filtra, filteri se postavljaju u valnoj ili nazubljenoj strukturi.

Zbog njegove ultrafine strukture, neophodno je upotrijebiti filtar fine prašine kao predfilter, tako da se glavni filter HEPA ne začepi većim česticama koje predfilter već može zadržati.

Najviši zahtjevi kvalitete za filtere H14-HEPA za filtriranje virusa iz tvrtke Trotec

Naši filtri visokih performansi dimenzionirani su na takav način da se mogu lako koristiti u svim komercijalnim čistačima zraka TAC serije umjesto filtera H13 u odjeljku filtra za čestice uređaja.

Svaki pojedinačni H14 filter ispunjava najviše zahtjeve za kvalitetom, koji su posebno obavezni za osjetljivu upotrebu u filtriranju bakterija i virusa:

  • Svaki se filtar provjerava i daje mu se njegov serijski broj
  • Izvještaj o ispitivanju uključen je kao potvrda u dva primjerka sa svakom kutijom za filter
  • Kupac može predati originalnu kopiju potvrde i kopiju priložiti na uređaj.
  • Ispitivanje se vrši u skladu s EN 1822 i DIN EN 60335-2-69